Citroën Rosalie uit 1933 siert de showroom van Autobedrijf Van Beek

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Citroën staat er in de grote showroom in Vlissingen een bijzondere auto: een Citroën Rosalie.

Tekst: Rob Strating
Foto’s: Jos Buitendijk, Boet Salakorij

De zwart met gele Citroën Rosalie uit 1933 is een opvallende verschijning bij oldtimerritten. Haar eigenaar is Boet Salakorij uit Oost-Souburg die samen met zijn vrouw Magda aan veel oldtimermeetings deelneemt. Afgelopen zomer reden ze wel 2000 kilometer naar Frankrijk. 

Rosalie
Wat een heerlijke naam toch voor zo’n mooie auto! Ik kan het niet laten om naast de techniek ook altijd te vermelden dat Boet niet alleen op Magda, maar ook op Rosalie verliefd is…
De auto werd in 1932 uitgebracht als A8 Rosalie en had 1452 cc viercilinder langeslagmotor met 32 pk. In 1933 overbrugde de Petite Rosalie op het Franse circuit Montlhéry een afstand van 300.000 kilometer. De gemiddelde snelheid bedroeg 93 km/h. Tijdens deze rit verbeterde Citroën maar liefst 299 records!
Citroën was toentertijd een grote speler in Frankrijk. In 1924 bouwde André Citroën  als eerste autoproducent al een geheel stalen carrosserie. Hij was bovendien de eerste oprichter van een verzekeringsmaatschappij, uitsluitend voor Citroënrijders,  hij liet in grote delen van Parijs de straten elektrisch verlichten en schreef in 1925 zijn eigen naam in tienduizenden gloeilampen op de Eifeltoren.
Dat André Citroën later aan zijn droomauto, de Traction Avant failliet is gegaan, is een droevige bijkomstigheid. De auto werd namelijk op de markt gebracht, terwijl hij nog niet helemaal was uitgetest. De garantieclaims kwamen met postzakken tegelijk binnen…

AJSRevisie
Boet Salakorij is van oorsprong scheepswerktuigkundige en is nu eigenaar van zijn eigen bedrijf AJSRevisie.
Zijn passie heeft te maken met techniek in het algemeen maar meer nog heeft hij bewondering voor wat in de begin jaren van de automobiel is ontwikkeld.

“Het is geweldig interessant om via oude boeken en patenten na te gaan hoe of ontwikkelingen zijn verlopen.
Voor de Rosalie zorgen we nu al ruim 6 jaar en stap voor stap hebben we de auto nu op een niveau gebracht waar bij je zonder zorgen een mooie reis naar Frankrijk kan maken”.

100 jaar Citroën
“Om de laatste bewering te staven hebben we ons aangemeld om met onze achterwiel aangedreven Citroënclub, ‘Patan’ de rit naar Ferte Vidamme mee te maken. 

Met 13 auto’s zijn we vanaf Hotel Princeville in Breda naar het evenement gereden over de weg.
Een tocht van ruim 2000 km heen en terug!

Dat dit een bijzondere tocht was bleek wel uit de reacties onderweg en op het evenement.

Het geeft een gevoel van thuis komen als je bemerkt hoe de Fransen reageren op hun mobiele erfgoed.
Enerzijds bewondering, omdat we al rijdend op weg zijn naar 100 jaar Citroën en anderzijds afgunstig  hoe onze auto’s technisch worden onderhouden zodat ze een dergelijke tocht kunnen volbrengen”.

Dat bleek onder andere ook uit het interview dat we hebben mogen geven aan het blad ‘La Vie d’Auto’.

Tot besluit.
We vinden het voorts erg leuk dat onze Rosalie bij Citroën van Beek in de showroom staat.
Zij is toch het bewijs dat Citroën een merk apart is tot op de dag van vandaag!
Welk ander automerk zou een dergelijk evenement kunnen organiseren met bijna 100 jaar oude auto’s die gewoon al rijdend naar hun thuisland op bezoek komen?”

InterClassics Maastricht 2020

20-01-2020 “Forgotten Classics”

AutoZeelandtest van de Kia XCeed DynamicPlusLine 1.4 T-GDI Automaat

14-01-2020 “Dynamische crossover”

AutoZeelandtest van de Opel Corsa 1.2 Turbo

06-01-2020 “French Opel”

Citroën Rosalie uit 1933 siert de showroom van Autobedrijf Van Beek

30-12-2019 Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Citroën staat er in de...

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid