VIDEO - AutoZeelandtest van de Mercedes-Benz B 180 Launch Edtion

“Succesvolle oppositie”Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

Na de A- komt ook de B-Klasse in zijn derde generatie compleet vernieuwd uit.
Hoewel de MPV lang niet meer zo populair is, stuurt Mercedes de minivan het strijdperk in en ik denk met succes!

Toen Mercedes in 1997 met de A-Klasse de eerste compacte auto lanceerde, was dat heel bijzonder. Hij bouwde hoog op en kreeg in 2005 zijn grotere broer, de B.
Beide auto’s waren meteen populair bij de oudere garde. Inmiddels is de A-Klasse spectaculair verjongd en ook de B-Klasse ontkomt niet aan die verandering.
De nieuwe B-Klasse werd vorige week zaterdag bij Automotions Mercedes-Benz in Goes en Roosendaal aan het grote publiek voorgesteld en dankzij de inzet van Product Expert Marloes Paulussen mocht ik de maagdelijke B 180 in de nieuwe kleur Denim Blue testen.
Star Assistant Vera van den Ham vonden we bereid om bij de B 180 te poseren!

Dynamisch
Exterieur chefdesigner Robert Lesnik heeft de nieuwe B-Klasse getransformeerd.
Hij ziet er een stuk flitsender uit en de dynamiek spettert er af. Wég is het bezadigde karakter van zijn voorgangers, hij heeft zelfs een grote dosis sportiviteit meegekregen, zonder dat er concessies gedaan zijn wat de ruimte betreft.
Hij groeide minimaal in de lengte, het dak is duidelijk lager en de wielbasis nam met 3 centimeter toe. (l x b x h = 4.42 x 1.91 x 1.80 m)
De grille met de grote ster staat prominent in de wind en ik ben écht enthousiast over de optionele en wel zeer bijzondere ‘Multibeam’ Led-koplampen. Zodra je start, komen de separate led-lampen als draaiende kristallen tot leven. Werkelijk een topverlichting die zich aan elke verkeerssituatie aanpast.
De motorkap werd flink verlaagd, hetgeen is terug te voeren op de plaatsing van de motor. In de vorige B-Klasse werd die nog in de lengterichting ingebouwd, nu ligt hij dwars voorin. De hoge schouderlijn en het aflopende dak geven hem een coupé-achtige uitstraling. Tel daarbij de mooie lichtmetalen wielen op en tijdens mijn testrit viel me op dat hij nu ook bij jongeren opvalt…!

Ergonomische cockpit
Het interieur komt in grote lijnen overeen met dat van de A-Klasse, al zijn de proporties natuurlijk anders. Het grote digitale, Mercedes-typische instrumentenpaneel dat dankzij een speciale shutterfolie zonder omlijsting is gecreëerd, is in drie groottes bestelbaar.
Het is hoog geplaatst, is ergonomisch perfect en leidt daardoor de blik op de weg nauwelijks af. Het kan op drie manieren worden bediend: als touchscreen, met een scrollpad op het stuur en met de touchpad op de middenconsole.
De klokken worden geprojecteerd en daarnaast bevindt zich naadloos het scherm voor de navigatie, achteruitrijcamera etc.
Natuurlijk zijn er vele menu’s, waaronder het spraakmenu. Roep maar “Mercedes!” en een vriendelijke dame helpt je op allerlei manieren bijvoorbeeld bij het vinden van een adres, een restaurant of een benzinepomp via de navigatie.
De klimaatbeheersing wordt apart, mooi en analoog bediend met hoogwaardige aluminium schakelaars.  

Ruimte
De beide voorstoelen zitten perfect, mede dankzij de zittingverlenging. Ze zijn elektrisch verstelbaar, evenals het mooie leren stuur.
De instap naar achteren is geweldig, omdat de portieren groot en vierkant zijn. Benen en hoofd hebben geen reden tot klagen, ruimte genoeg!
Op de achterbank zijn drie Isofix bevestigingspunten aangebracht en de leuningen kunnen 40:20:40 omgeklapt worden. Daardoor ontstaat een mooie vlakke bodem.
De kofferruimte wordt dan vergroot en biedt 445 tot 1530 liter. In sommige uitvoeringen is zelfs de leuning van de passagiersstoel omklapbaar.
Overigens zijn vrijwel alle gebruikte materialen hoogwaardig en de stoelen, de voorportieren en het dashboard zijn voorzien van mooie stiknaden. Alles is solide en keurig afgewerkt!

Unterwegs
De B 180 is uitgerust met een 1332 cc grote turbo viercilinder met 136 pk/200 Nm.
De stille motor is gekoppeld aan een 7-traps dubbele koppelingsautomaat die snel en zacht schakelt. Ik schreef al dat ik hem maagdelijk meekreeg, met slechts een paar kilometer op de teller, dus was het geen optie om alles uit de kast te halen.
Dan maar even wat theoretische cijfers: 0-100 km/h acceleratie in 9 seconden, topsnelheid: 212 km/h.
Met de ‘Dynamicknop’ kun je kiezen tussen Sport, Comfort of Eco. Gebruik je de Sportstand gaat hij meer toeren maken, worden de schokbrekers en de besturing straffer en wanneer je van bijvoorbeeld 120 km/h afremt, gaat hij alle versnellingen terug met tussengas. Een bijzondere ervaring die me doet denken aan de racecursus op het Circuit van Zandvoort, waarbij je moest double clutchen om terug te schakelen…
Qua rijdynamiek is er veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Hij stuurt lekker strak en laat een verregaand neutraal wegliggingskarakter zien. Daardoor is het ongelooflijk plezierig om bochtige wegen op te zoeken. Hij biedt dan een hoop plezier! Dat hij volgestopt zit met assistentsystemen, mag u gerust van mij aannemen. De elektronische kaboutertjes grijpen in wanneer het moet en daardoor worden de kansen op calamiteiten absoluut geminimaliseerd.
In de Comfortstand kan hij evenaren met de E-Klasse! Hij filtert akelige dwarsnaden en putdeksels keurig weg. De vering is stevig, maar blijft comfortabel!
Wat betreft het verbruik: reken maar met waarden rond de 1 op 18 en dat voor een auto met een gewicht van 1545 kg.

Alle B-Klasses

Twee benzinemotoren: de geteste B 180 met 136 pk en de B 200 met 163 pk/250 Nm, allebei met de 7G-DCT automaat.
Vervolgens drie diesels: de B 180 d met een 1461 cc viercilinder met 116 pk/260 Nm, gekoppeld aan de 7G-DCT automaat en twee 2.0 liters met resp. 150 pk/320 Nm en 190 pk/400 Nm die allebei een 8-traps dubbele koppelings automaat hebben.
(8G-DCT)
Dit jaar komen er nog een elektrische versie en een AWD-uitvoering bij.
De prijsrange bevindt zich tussen de € 36.357,- en de € 52.525,-

Conclusie
De nieuwe B-Klasse is aan alle kanten opgefrist en werkt een stuk dynamischer dan voorheen, zonder de ‘oude’ clientèle teleur te stellen. Het rijcomfort overtuigt evenals de variabiliteit in het interieur en het aanbod van info- en intertainment is net zo groot als het aantal assistentsystemen.

AutoZeelandtest van de Kia ProCeed 1.4 T-GDI GT-Line

20-05-2019 “Goede jacht!”

AutoZeelandtest van de Mazda3 Hatchback Mild Hybrid

06-05-2019 “Esthetisch hoogstandje”

AutoZeelandtest van de BMW 330iA Sedan Executive

23-04-2019 “Het icoon opnieuw uitgevonden”

AutoZeelandtest van de Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid Premium

15-04-2019 “Hij is weer terug!”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid