VIDEO - AutoZeelandtest van de Peugeot 508 Berline GT-Line PureTech180 EAT 8

“Joie de vivre!”Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

Peugeot beschrijft zijn nieuwe 508 Berline als een sportieve vijfdeurs. Ik beschouw hem het liefst als een vierdeurs coupé. We gaan gaandeweg kijken waar we op uit komen. Hij is in ieder geval mooi!

De Zeeuwse Peugeotdealer heet Automotions Peugeot en is gevestigd in CarVillage aan de Pearyweg in Goes. Edwin van Oosten is daar verkoopleider en heeft me in de loop van de tijd op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom deze beauty.
Want het heeft even geduurd voordat hij definitief in de showroom stond.
Ik zag hem namelijk bijna een jaar geleden voor het eerst op de Geneefse autosalon in maart 2018 en het heeft dus al met al bijna een jaar geduurd voor Nederland, terwijl hij bijvoorbeeld in oktober in Zwitserland al rondreed.

Spannend
Vroeger deed Peugeot voor het design altijd een beroep op Pininfarina. Op de Brusselse Autosalon in januari dit jaar stond een nieuwe studie, de e-Legend die duidelijke overeenkomsten vertoonde met de 504 Coupé, een Pinifarina-creatie uit 1969.
508-designer Pierre-Paul Mattei heeft Pinifarina niet meer nodig, want hij kan er met de ontwerp-equipe onder leiding van Gilles Vidal ook wat van.
Laten we hem eens nader bekijken..
Daar is zijn markante neus met de grote leeuw in het midden van de grille met dambordpatroon. De verticale, opvallende dagrijverlichting lijkt wel op de slagtanden van het roofdier. Bij deze GT-Line zijn de spiegelkappen in glanzend zwart uitgevoerd.
Vooral van de zijkant gezien heeft hij overduidelijke coupétrekken, met name omdat de daklijn zes centimeter lager werd dan zijn voorganger, maar ook vanwege de smalle zijruitgrafiek. Nog zo’n coupé-eigenschap: de zijruiten hebben geen frame.
De katachtige, atletisch gespierde welvingen van het koetswerk komen buitengewoon goed tot hun recht.
Waarom noemt Peugeot hem een vijfdeurs? Wel, omdat de grote achterklep in het dak scharniert.
De achterzijde is ook bijzonder, want de rode achterlichten zijn zó gevormd dat het lijkt alsof de leeuw ze met zijn klauwen heeft gemarkeerd.
Ze zijn gevat achter zwart glas en daarmee is hij ook van achteren onmiddellijk herkenbaar, zeker in het donker.
Daarmee is deze nieuwe Peugeot een opvallende en spannende Berline geworden. Tot slot nog even de naam Berline: genoemd naar een mooie koets die voor het eerst in Berlijn werd gebouwd. 

Eigenzinnig en hoogwaardig
Zo kan je het cockpitdesign van Peugeot het beste typeren. Peugeot noemt dat de i-Cockpit®. Ik heb die natuurlijk al eerder bij Peugeotests beschreven, maar de 508 is eigenlijk het laatste type waarbij dit aparte dashboard wordt toegepast.
Wat is er aan de hand?
Peugeot past als eerste fabrikant het head-up display-principe radicaal toe.
Er verschijnt geen projectie in de voorruit, maar het complete instrumentenpaneel is omhoog gebracht. Daartoe werd het stuurwiel verkleind en aan de boven- en onderzijde afgeplat. Het voordeel is overduidelijk: je kunt je ogen op de weg houden en je ziet in één oogopslag hoe snel je rijdt, hoeveel toeren de motor maakt etcetera.
Via een menu is dat instrumentenpaneel in te stellen, bijvoorbeeld twee grote klokken voor de snelheidsmeter en de toerenteller. De eerste draait met de klok mee, de tweede tegen de klok in. Vervolgens verplaatst ik de twee kloken naar de zijkant om plaats te bieden aan een grote kaart van het navigatiesysteem recht voor mijn neus om maar een voorbeeld te noemen.
Ik ga de term premium gebruiken als ik het verder over de materialen en het ontwerp van het interieur heb…
Houtaccenten, softtouch kunststoffen, pianolakken en chroomoptieken sieren het schitterende dashboard. De brede en hoog geplaatste middenconsole is een lust voor het oog. Daarop staat de selectiehendel voor de achttraps automaat. Het 10” grote touchscreen voor vrijwel alle functies van het infotainment tot de navigatie en de achteruitrijcamera is mooi geïntegreerd.
Dan zijn daar tot slot nog de esthetisch gevormde ‘Toggle-Switches’, die als chromen pianotoetsen onder het touchscreen zijn geplaatst en ongelooflijk gemakkelijk te bedienen zijn.
Deze schitterende creatie komt overigens op het conto van een vrouw: Anna Costamagna is Design Manager Interieur bij Peugeot…!

AGR stoelen
U bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat de PSA-groep, waartoe Peugeot behoort het gerenommeerde Duitse merk Opel heeft overgenomen van General Motors.
Opel werkt al jaren samen met een organisatie die ‘Aktion Gesunder Rücken’ (AGR) heet, waarin artsen en therapeuten autostoelen van een kwaliteitsmerk voorzien.
Zij hebben het belang van goede autostoelen onderkend en hebben via speciale studies stoelen ontwikkeld die een welhaast ideale ergonomie bezitten.
Peugeot heeft die ‘AGR’-stoeltechniek ook omarmd en daarmee bezit deze 508 fantastische zetels. Ze bieden overal geweldige steun en zijn gemaakt om tijdens een lange reis alle klachten te voorkomen.
Daar komt nog bij dat ze voorzien zijn van stoelverwarming en massage…hoe comfortabel kan je het hebben?
Achterin instappen betekent wel even op je hoofd letten, maar dat is een kwestie van gewenning. Eenmaal gezeten op de voorgevormde stoelen valt de hoofdruimte alles mee, ondanks de coupélijn. Ook de benen hebben geen enkele reden tot klagen, want de wielbasis van bijna 2,80 meter staat garant voor veel ruimte.
Nog even de kofferruimte: zoals geschreven scharniert de grote klep in het dak en is het beladen uiterst gemakkelijk. Er is 487 liter beschikbaar, te vergroten tot 1537 liter.

En route
De testauto was uitgerust met de 1,6 liter turbo viercilinder benzinemotor.  Hij heeft 181 pk en een koppel van 250 Nm dat al bij 1650 toeren tot ontwikkeling komt.
De krachtbron is gekoppeld aan een achttraps automaat die aan de ene kant door de fijne afstemming van de automaat laagtoerig en daardoor stil zijn werk doet, maar aan de andere kant ook geactiveerd kan worden tot hoge prestaties. Dat kan je zelf regelen met de knop ‘Drive mode’. In het eerste geval schakel je hem op ‘Comfort’ of ‘Eco’, in het laatste geval op ‘Sport’.
De bak schakelt terug, de schokdempers worden straffer, maar ook het motorgeluid neemt toe. Het is maar waar je voor kiest…
De besturing is lekker direct en snel bochtenwerk legt lang een neutrale karakteristiek aan de dag, daardoor onderstuurt hij nauwelijks.
De ESP blijft op de achtergrond en grijpt pas laat in.
Vooral in de comfortstand ontpopt de 508 GT-Line zich als een aangename reiswagen.
Je moet de bediening van de cruisecontrol goed van te voren bestuderen, want de bedieningshendel zit achter het stuur en laat zich niet zonder studie op de tast bedienen.
Het spreekt voor zich dat hij volgestopt zit met allerlei nuttige en veilige assistentsystemen die op allerlei manieren helpen om calamiteiten het hoofd te bieden.
In de Ecostand en met een virtuele spons op het gaspedaal kwam ik in de buurt van de 1 op 20, maar het testverbruik van rond de 1 op 14 is reëler.

Toutes les 508’s
De 181 pk versie heeft nog een sterkere benzinebroer, namelijk de versie met 225 pk/300 Nm.
Dan zijn er nog twee diesels: 1,5 liter HDi met 130 pk/300 Nm, handgeschakeld en met een automaat en een tweeliter met 180 pk/400 Nm, uitsluitend met automaat. Vanzelfsprekend voldoen die aan de euro 6d norm.
Diesels hebben in de pers en de politiek een slechte naam gekregen, maar dat geldt voor oudere zelfontbranders. Moderne diesels zijn écht schoon en hebben heel weinig uitstoot! Je kunt je vinger door de uitlaat halen en die wordt gegarandeerd niet zwart…
Het prijzenpalet biedt een variatie van € 39.070,- tot € 57.270,-

Conclusie
Het maakt niet uit hoe je de nieuwe 508 gaat noemen…
Iedereen is het wel eens over de esthetica: een bloedmooie Berline met elegante en spannende lijnen. Het woord saai komt niet in de vocabulaire van Peugeot voor.
Hij is comfortabel en heeft fantastische stoelen!

Sinds kort is de combiversie, de SW, ook verkrijgbaar.

AutoZeelandtest van de Kia ProCeed 1.4 T-GDI GT-Line

20-05-2019 “Goede jacht!”

AutoZeelandtest van de Mazda3 Hatchback Mild Hybrid

06-05-2019 “Esthetisch hoogstandje”

AutoZeelandtest van de BMW 330iA Sedan Executive

23-04-2019 “Het icoon opnieuw uitgevonden”

AutoZeelandtest van de Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid Premium

15-04-2019 “Hij is weer terug!”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid