VIDEO - AutoZeelandtest van de Audi Q3 35 TFSI

“Groter en zelfbewuster”Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

Daar is ie dan: de tweede generatie van de Audi Q3. Dankzij gegroeide dimensies biedt hij meer plaats en variabiliteit dan zijn voorganger. Ook wat betreft het comfort en de rijeigenschappen zijn er weinig kritische kanttekeningen te noteren.

Natuurlijk ben ik op het goede adres als het om een Audi gaat: Auto Poppe in CarVillage aan de Pearyweg in Goes. Verkoopleider Ronald de Klerk organiseerde net als alle andere keren de nieuwe Q3 voor mij.

Design
Echt gewaagd design is Audi voorlopig vreemd, eerder door tijdloze continuïteit.
Dat geldt ook voor de tweede Q3-generatie. Hij kreeg wel de nieuwe octogonale grille mee, smalle, hoger geplaatste hightech koplampen en forse luchthappers in de bumper. Hij ziet er daardoor van voren een stuk agressiever uit dan zijn voorganger, waarvan er sinds 2011 ruim 1,1 miljoen van zijn verkocht.
De vorige was niet echt klein, maar de groei is hem goed aan te zien:
l x b x h = 4.484 m (+ 97 mm) x 1.856 m (+ 18 mm) x 1.616 m (+ 97 mm).
Ook de wielbasis nam met 77 mm toe naar 2.58 m en daarvan profiteren de passagiers op de achterbank uiteraard.
Nog even dient opgemerkt te worden dat de Q3 op het MQB-platform staat en daarmee deelt hij dat met bijvoorbeeld de VW Tiguan en de Škoda Kodiaq.
Hij komt voorts een stuk gestrekter over waarbij ik de geprononceerde heuplijn kan waarderen. De led-achterlichten zijn van verre in het donker herkenbaar, een gadget die veel fabrikanten toepassen. 

Ruimte
Van de bijna tien centimeter meer lengte komen er vijf ten goede aan het interieur. De gewonnen ruimte wordt in de Q3 goed benut: de achterste bank kan in de lengterichting 15 cm worden versteld en ook de rugleuningen kunnen ingesteld worden. De passagiers achterin hebben niets te klagen over gebrek aan been-en hoofdruimte en zeker niet over het comfort.
Maximaal is er in de kofferruimte 530 liter beschikbaar en dat is 70 liter meer dan voorheen. Bij een neergeklapte achterbank komt er een ruimte vrij van 1525 liter. De tildrempel is aangenaam laag, dat scheelt een hoop pijn in de rug.

Cockpit
Op technologisch vlak gaat er voor de nieuwe Q3 een volledig digitale wereld open, getuige de uit hogere segmenten overgewaaide MMI touch display en de Audi virtual cockpit. In het instrumentenpaneel worden welswaar analoge klokken getoond, maar ze zijn geprojecteerd. Daar tussenin verschijnt de kaart van het navigatiesysteem. Met een druk op een van de knoppen op het stuur worden de klokken spectaculair verkleind en wordt de kaart veel groter.
Zelfs de instapversie beschikt al over een 10,25 groot touchscreen dat zich mooi geïntegreerd in de middenconsole bevindt. Het is ook te bedienen met de MMI draai/drukknop. De spraakbediening begrijpt hele zinnen en de navigatie geeft routeadviezen, biedt omleidingen voor files aan en zoekt vrije parkeerplaatsen.
De comfortabele voorstoelen zijn 3,4 centimeter verlaagd en de middenconsole met de schakelpook of de selectiehendel van de automaat werd omhoog gebracht. Dat levert een fijne cockpit op met de veel betere bedieningsstatus. Ook het stuurwiel werd wat vlakker geplaatst en pakt lekker aan.
De gebruikte materialen zijn – noblesse oblige – van hoogwaardige kwaliteit!
Je kunt de Smartphone opladen in de middenconsole, USB zorgt voor kabelaansluiting, WLAN en Bluetooth voor kabelvrije toegang tot muziek, telefoon en internet.

Reiswagen
In het vooronder lag de bekende 1,5 liter viercilinder turbo-benzinemotor die sinds de Salon van Genève in maart 2018 bij Audi de toevoeging 35 krijgt: hij heeft 150 pk en een koppel van 250 Nm dat al vanaf 1500 toeren/min tot ontwikkeling komt. Hij was bij de testauto gekoppeld aan de S-Tronic, de bekende 7-traps dubbele koppelingsautomaat van de Volkswagengroep.
De testauto had gewoon voorwielaandrijving. We zijn met vier volwassenen heen en terug naar Maastricht geweest en konden zijn comfort bijzonder waarderen. Hoewel hij niet met het optionele adaptieve onderstel was uitgevoerd, konden we het veerkarakter als stevig, maar zeker comfortabel beoordelen.
Hij ligt stabiel op de weg, de besturing geeft goede terugmelding en hij helt in sneller genomen bochten nauwelijks over.
Hij weegt leeg 1562 kilogram en heeft een aangenaam hoge laadcapaciteit van 508 kilo. Met vier man onderweg is de anderhalve litermotor geen stoplichtsprinter. De motor is bijzonder stil, maar de automaat schakelt soms wat traag.
Dat is goed te merken aan de tussenspurts: hij heeft er 5,7 seconden voor nodig  om van 60 naar 100 km/h te komen en wel 7,5 seconden van 80 naar 120 km/h.
Het is wel aangenaam stil in de Q3, want bij 130 km/h noteerden we slechts 71 decibellen.
Wat betreft zijn remvermogen is hij ten opzichte van de concurrentie de allerbeste: hij heeft er met koude remmen maar 33 meter voor nodig om vanaf 100 km/h tot stilstand te komen.
Met een tankinhoud van 58 liter heb je met deze Q3 een actieradius van 690 kilometer en we noteerden een testverbruik van 8,4 liter/100 km, gezien de koude weersomstandigheden helemaal niet slecht. 

Alle Q-dries
Naast deze geteste benzineversie is er ook een 35 TDI leverbaar. Hij heeft ook 150 pk, maar het koppel is begrijpelijkerwijze hoger: 340 Nm.
Dit jaar breidt Audi het aanbod uit met de Q3 40 TFSI (2 liter, 190 pk Quattro S-Tronic) en de Q3 40 TDI ( 2 liter, 190 pk/400 Nm) en de topversie: de Q3 45 TFSI (2 liter, 230 pk Quattro S-Tronic)

Conclusie
De nieuwe Q3 biedt veel ruimte, heeft een hoge mate van comfort en is daardoor een fijne reisauto. Hij is kwalitatief top en is daarmee een echte Audi. Tel daarbij zijn spaarzame motor en de fantastische remmen op. Ik vorspel hem een goede toekomst!

AutoZeelandtest van de Audi e-tron 55 Quattro

11-07-2019 “Audi goed op st(r)oom”

Auto Poppe neemt Auto Melse Goes over

04-07-2019 Per 3 juli heeft Auto Poppe BV, Zeeuwse autodealer van Volkswagen,...

BMW ZWARTEPOORTE 30 JARIG JUBILEUM

02-07-2019 Zwartepoorte bestaat 30 jaar

Oldtimer in Obwalden (O-iO)

20-06-2019 Voor het 20e jaar organiseerde Ruedi Müller, zijn partner Ruth Iseli...

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid