Première van de nieuwe Mazda 3

“Eén en al schoonheid”

Door Rob Strating

Mazda presenteerde vorige week de nieuwe Mazda 3 voor het Nederlandse publiek in het Landgoed Broekhuizen in Leersum. Al eeuwen lang staat er op de voorgevel: ‘Eén en al schoonheid’.
Dat thema werd ook gebruikt bij de première van de nieuwe Mazda 3!

Op de Autosalon van Genève bijna een jaar geleden stond de bloedmooie conceptcar ‘Kai’ op de stand van Mazda. Die studie bleek de basis te zijn van wat nu de nieuwe Mazda3 is. Het valt me op dat er zoveel van het concept terug te vinden is in deze nieuwe telg van de Mazdafamilie.

Kodo design, Soul of Motion
Soul of Motion is het alsof elke Mazda in beweging is, ook als hij stilstaat
Het ontwerpen van auto’s ziet Mazda als een pure kunstvorm. De vakmensen zorgen ervoor dat hun ziel doorklinkt in het design van de auto. Die verbondenheid van het ontwerp is de belichaming van Jinba Ittai, de eenheid tussen paard en ruiter.
De ambachtslieden (Takumi) vormen mallen met de hand en een slijpsteen die speciaal voor Mazda werd ontwikkeld. De Takumi kunnen staal afschaven tot 1/20e van een mensenhaar. Door die werkwijze leggen ze de ziel in elke Mazda met maar één doel: mens en machine in perfecte harmonie.

Ontvangst
Het Landgoed Broekhuizen ligt prachtig in een park in de Utrechtse heuvelrug in Leersum. We werden als vorsten ontvangen en daardoor ontbrak het ons aan niets.
Voordat we naar het koetshuis gingen, werden we getrakteerd op drie culinaire hoogstandjes van de koks van het landgoed.
Hier kregen we ook de voorpresentatie in een van de tuinkamers waar de filosofie van het Japanse merk werd uitgelegd.
Vervolgens werden we in allerlei mooie Mazda’s naar het koetshuis gereden waar de Hatchback en de Sedan nog onder een laken stonden te wachten op de onthulling. Daarna konden we op het Landgoed deelnemen aan een aantal workshops.
De presentatie werd besloten met een netwerkborrel.

De nieuwe Mazda 3
De Hatchback stond te stralen in de befaamde Mazdakleur ‘Soul Red Chrystal’, net als de Kai in Genève. Vooral de Hatchback lijkt op een coupé met dynamische en uitgesproken lijnen.
De Sedan oogt slank, stijlvol en gracieus.
De brandende led-koplampen lijken net de priemende ogen van een roofdier, want zowel de cheeta als de adelaar hebben model gestaan voor het design.
Als je plaats neemt vallen de bijzonder hoogwaardige materialen op die je eigenlijk alleen maar in het duurdere segment aantreft. Alleen al de manier waarop het Multimediascherm staat midden op het dasboard: het lijkt wel alsof het in een klein dal van een heuvellandschap is geplaatst, heel geraffineerd!
Elke Mazda3 is uitgerust met een Active Driving Display die de rij-informatie op de voorruit projecteert, zoals de snelheid, de navigatie, de Lane Keep Assist, de Blind Spot Monitoring en de verkeersbordenherkenning.

Een zo natuurlijk mogelijke zithouding was het uitgangspunt bij het ontwerp van de stoelen. Het innovatief stoelontwerp dat ervoor zorgt dat het bekken te allen tijde rechtop blijft. Hierdoor behoudt de bestuurder de natuurlijke balans die hij ook tijdens het lopen ervaart.

Revolutionair: Skyactive-X
De Mazda3 is de allereerste Mazda die leverbaar is met een revolutionaire benzinemotor met de kracht en de efficiency van een dieselmotor. Deze Skyactive-X-motor combineert de beste eigenschappen van zowel een benzine- als een dieselmotor. Een hoog vermogen, veel koppel en een gaspedaal met heel veel directe respons.
Het is de eerste benzinemotor met de efficiënte compressieontsteking van een diesel: Spark Controlled Compression Ignition (SCCI). Benzine en zuurstof worden in de verbrandingskamer dusdanig samengeperst dat het mengsel spontaan ontbrandt, net als bij een dieselmotor. Dat leidt tot minder energieverlies. Daardoor is hij zelfs tot 30% zuiniger dan een traditionele benzinemotor.

De nieuwe Mazda3 staat vanaf maart in de showroom bij Tramper in Goes en Legemaate in Zierikzee.
De beschreven Skyactive motor is vanaf de komende zomer leverbaar.
Het prijzenpallet begint bij € 27.160,-

AutoZeelandtest van de Volvo S60 T5 R-Design

21-08-2019 “Viking from the USA”

AutoZeelandndtest van de Kia e-Niro

12-08-2019 “Mega Kilowatten”

Highland Games by the Sea

09-08-2019 Op 18 augustus 2019 vind de derde editie van Highland Games by the Sea...

De Classic Days op Schloss Dyck 2019

08-08-2019 “Klassiekers van gisteren, mobiliteit van morgen”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid