VIDEO - AutoZeelandtest van de BMW 640i xDrive High Executive Luxury Line

“Nieuw huisnummer”

Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

De 6-serie Gran Turismo van BMW vervangt de 5 GT en daarmee komt er een flinke dosis ruimte, comfort en uitrusting bij. Een verrassend fijne auto!

Ik zag hem voor het eerst op de Geneefse autosalon in maart 2018, maar om hem werkelijk in waarde te kunnen schatten, moet je hem in de vrije natuur zien. Sinds kort staat hij bij Zwartepoorte op kenteken en dat was de ultieme gelegenheid hem eens flink aan de tand te voelen. Verkoopadviseur Jan Godeschalk regelde de GT in het laatste weekend van 2018. Ik kreeg de gelegenheid hem uitgebreid te testen en Gianni Agosti maakte schitterende opnames bij het nieuwe Zomerlust appartementencomplex in Axel.

Uitdagend
De nieuwe ‘6er GT’, zoals de Duitsers hem noemen is in deze tijden van downsizing een grote slee geworden. In vergelijking tot zijn voorganger, de 5er GT die 10 jaar geleden op de markt kwam, is hij negen centimeter langer geworden, maar wel een klein beetje lager.
Hoewel hij ruim 150 kilogram is kwijtgeraakt, weegt hij nog altijd 2 ton. Geen wonder, want de testwagen is met nogal wat opties uitgerust, zoals de 20 inch wielen, het panoramadak, vierwielaandrijving- en dito besturing en elektrisch verstelbare rugleuningen achterin.
Kwam zijn voorganger wat hoog en gedrongen over, deze 6-serie GT is ongelooflijk gestrekt, hij neigt naar een coupé… Dat heeft ten eerste te maken met zijn forse lengte van bijna 5.10 meter en ten tweede met zijn wielbasis van 3.07 meter! Die maten deelt hij met de 7-serie, want daarop baseert deze koets. Van de zijkant bekeken zie je goed, dat de passagiersruimte ver naar achteren is geplaatst.
Zijn fraaie neus wordt gekenmerkt door de alsmaar groter wordende nierengrille die in deze Luxury-versie van chromen lamellen is voorzien. Om de opvallende full-ledverlichting kun je absoluut niet heen…
Vrijwel onzichtbaar begint de schouderlijn om naar achteren toe steeds geprononceerder te worden. De bijzondere achterkant heeft nog iets speciaals: vanaf 110 km/h schuift er automatisch een achterspoiler uit om hem meer downforce te geven.
De van een chroomrand voorziene zijruiten onderstrepen de gestrekte vorm die eindigt met een gestileerde ‘Hofmeisterknick’. Deze kenmerkende knik in de D-stijl is genoemd naar de toenmalige BMW-designer Wilhelm Hofmeister die vanaf 1961 dit fenomeen voor het eerst toepaste bij de 1500 en de 3200 CS.
Tot slot zijn daar de schitterende 19 inch multispaak lichtmetalen wielen 245/40 R19 achter en 245/45R19 voor.

Wellness
Als ik het portier open, vallen allereerst de sponningloze ruiten op die je vaak bij coupés aantreft en daarna de aluminium dorpellijsten waar het opschrift ‘Luxury Line’ rood oplicht.
De prachtige comfortstoelen met bekleding in leder kleur ‘Dakota’ zijn voorzien van een exclusieve stiknaad en bies in contrastkleur. Ze nodigen je uit om plaats te nemen…
Allereerst zijn ze bijzonder comfortabel en bieden alle steun die je nodig hebt, mede dankzij de elektrische zittinglengte-verstelling, leuningbreedte-verstelling en de verstelbaarheid van het bovenste gedeelte van de rugleuning.
Ze zijn niet alleen verwarmbaar, maar beschikken ook over stoelventilatie. Op het verhaal compleet te maken is er een massagefunctie met acht programma’s en drie intensiteitsniveaus voorhanden!
De gebruikte materialen krijgen van mij een tien met een griffel, zo mooi en hoogwaardig: edelhout, chroom, pianolak en leer vormen een harmonisch geheel.
De beide grote klokken worden geprojecteerd en het 10,25 inch grote touchscreen is prima te bedienen, zowel op het scherm als met de i-Drive duw/draaiknop. Het scherm tovert bij het achteruitrijden via meerdere camera’s een prima beeld achter        de auto.
Overigens is deze GT de eerste moderne auto die bij het achteruit rijden het straatbeeld, dankzij die enorme ruitpartij, rechts achter laat zien. Meestal zit daar een dikke C- of D-stijl in de weg. Heel bijzonder!
Ik heb voor sommige zaken toch even de handleiding bekeken en het viel me op dat de instructies bijzonder gebruiksvriendelijk waren.
Achterin gaat de wellness gewoon door: er is dankzij die geweldige wielbasis zoveel beenruimte dat sommigen met gestrekte benen kunnen plaatsnemen. De leuning is elektrisch verstelbaar. Hoofdruimte is er overal plenty, want hij is toch iets hoger dan de 7-serie (1.54 m + 5 cm)
Ten opzichte van de 5-serie GT nam zijn kofferruimte flink toe. De zaal meet 610 liter, te vergroten tot 1800 liter. De toekomstige eigenaren zullen deze GT niet om die stouwruimte kopen, want die zie ik nog niet een-twee-drie een wasmachine bij een discountcenter inladen…

Rijmachine + reiswagen
De chocoladezijde van deze testauto is zeker zijn zalige zescilinder!
Een drieliter zescilinder met een turbo die 340 pk/450 Nm levert. Dat forse koppel komt al bij 1380 toeren/min tot ontwikkeling. Deze krachtbron is gekoppeld aan een heerlijk 8-traps automaat die schakelt als in Beierse boter.
De testauto is voorzien van luchtvering en die kent in grote lijnen drie standen: Eco, Comfort (Plus) en Sport. In de sportstand heeft hij er slechts 5 seconden voor nodig om de honderd te halen. De klokken zijn rood gekleurd, de dempers, besturing, het gaspedaal en de automaat reageren daarbij bliksemsnel. Leuk om eens even uit te proberen…De Comfort Plusstand zal het meest worden gekozen omdat alle goede eigenschappen dan verenigd worden. Hij filtert daarbij alle oneffenheden, putdeksels en dwarsnaden keurig weg en biedt een hoge mate van comfort.
Hij stuurt ongelooflijk strak en ik geniet van zowel zijn sportieve als zijn comfortabele eigenschappen.
Het raffinement van dit onderstel in combinatie met het beschreven interieur levert niet alleen een rijmachine, maar ook een fijne reisauto op.
Dat heeft direct te maken met de volgende opties:

xDrive
De intelligente BMW xDrixe vierwielaandrijving verdeelt de aandrijfkracht traploos en variabel optimaal over voor- en achterwielen. Deze aandrijving verenigt tractie, rijdynamiek en rijveiligheid in elke situatie. De elektronisch geregelde krachtverdeling voorkomt bovendien onder- en overstuur.

Integral Active Steering
Deze combineert een variabele stuuroverbrenging op de vooras met meesturende achterwielen. Doordat de achterwielen bij lagere snelheden tegengesteld sturen aan de voorwielen biedt dit systeem extra wendbaarheid en dynamiek.
Vanaf circa 60 km/h sturen de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen om de stabiliteit en het comfort te verhogen.

Relatief zuinig
Volgetankt gaf de boordcomputer een actieradius aan van 510 kilometer. Door regelmatig op de cruise control te rijden enerzijds en dankzij zijn uitgekiende stroomlijn anderzijds, steeg de actieradius gaandeweg naar 590 kilometer. Vlak voor Utrecht, dus na bijna 150 kilometer, liep het getal pas terug.
Hij gaf een gemiddelde aan van 1 op 13,1, een prestatie voor zo’n zware auto! Dan zie je dat BMW de techniek toch geweldig beheerst!
Ik heb dit keer alle assistentsystemen even buiten beschouwing gelaten, maar u kunt er zeker van zijn dat deze GT volgestopt zit met allerlei actieve en passieve veiligheden…

Alle 6-serie GT’s
De instapversie 630iA heeft een tweeliter turbo benzinemotor met 258 pk/400 Nm met een vanafprijs van € 74.237,-. De geteste 640 iA x-Drive heeft een vanafprijs van € 91.851,-
Vervolgens worden er drie diesels aangeboden: de 620dA met een tweeliter viercilinder met 190 pk/400 Nm, vervolgens de 630dA met een drieliter zescilinder met 265 pk/620 Nm en tot slot de 640dA met ook een drieliter zescilinder die 320 pk/680 Nm levert. Alle GT’s hebben een 8-traps automaat.

Conclusie
De 6 GT ziet er sierlijk en elegant uit, biedt vervolgens heel veel ruimte, luxe en comfort.
Een indrukwekkende Gran Turismo die bovendien relatief zuinig is!

½ Mile op de Walsbay Racing Grouds

17-06-2019 De combinatie van (st)rijdende en bijzondere oldtimers , alsmede de...

AutoZeelandtest van de BMW X5 xDrive40i

12-06-2019 “Big is beautiful”

VIDEO - De nieuwe Volvo S60

04-06-2019 Geavanceerd, duurzaam en een prachtig ontwerp. Dit is de evolutie van de...

AutoZeelandtest van de Kia ProCeed 1.4 T-GDI GT-Line

20-05-2019 “Goede jacht!”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid