Gallery Aaldering in Brummen

“Mekka voor automobiel erfgoed “

Door Rob Strating

Gallery Aaldering is een familiebedrijf dat sinds 1975 bestaat. Het bedrijf is gevestigd aan de Arnhemsestraat 47 in Brummen. Een opmerkelijk pand in neoclassicistische stijl, ontworpen naar een idee van een even opmerkelijke Nico Aaldering, dat volledig aansluit bij klassieke auto’s.
Ik had de eer Nico Aaldering te mogen interviewen voor AutoZeeland.

Op de terugweg na een bezoek aan o.a. de Mercedes-Benzfabriek in Bremen, deden we met een delegatie van de Kiwanisclub Goes-de Bevelanden Gallery Aaldering in Brummen aan.
Ik kende Nico Aaldering van o.a. oldtimerbeurzen, zoals de InterClassics, de Techno Classica in Essen en natuurlijk van het RTL-programma Autowereld.
Ik interviewde hem in zijn mooie kantoor met een indrukwekkend, rustiek bureau, grote vitrine- en boekenkasten en op de grond een motor van een Dino uit 1971…

Charisma
Ik heb in mijn automobiele leven in de loop van de decennia al zoveel mensen ontmoet die iets met klassieke auto’s hadden, maar die niet altijd even sympathiek waren.
Hoe anders is Nico Aaldering!
Een aardige, charismatische, maar vooral toegankelijke man die ongelooflijk gepassioneerd over zijn auto’s en zijn handel praat.
“Ik was lekker buiten aan het werk,” vertelt hij me. “Een beetje opperen bij de aanleg van het tuinpad, heerlijk bij dit weer!”
Als ik hem vraag waar de oorsprong van zijn passie vandaan komt legt hij uit: “Mijn ouders hadden een hotel in Zeddam en onze gasten hadden vaak mooie auto’s en daar kon ik werkelijk van genieten. Ook ging ik op de fiets naar een volgend dorp waar een beroepsinbreker woonde die o.a. een Ferrari bezat. Ik kom uit een groot gezin, omdat mijn ouders niet zoveel tijd hadden, voedden we elkaar een beetje op.
Na mijn HBS ben ik op een kostschool met een priesteropleiding geweest, maar de auto’s bleven trekken en op die manier heb ik van mijn hobby m’n beroep gemaakt.”

Familiebedrijf
Gallery Aaldering is een familiebedrijf dat sinds 1975 bestaat. De huidige directie en dagelijkse leiding bestaat uit oprichter Nico Aaldering en zijn zoon Nick Aaldering. Het bedrijf is sinds 1987 gevestigd in Brummen en gestart aan de Zutphensestraat, de locatie waar momenteel de tweede werkplaats en poetsafdeling zijn gevestigd.
Nico begon met drie personeelsleden, mensen die vandaag-de-dag nog altijd werkzaam zijn bij Gallery Aaldering. Het bedrijf groeide snel in faam en kwaliteit. Na vele jaren ervaring met de in-en verkoop van Alfa Romeo en later voornamelijk Italiaanse en Engelse klassiekers, werd het tijd voor een grotere uitbreiding in de  jaren ’90. Gallery Aaldering verhuisde eind 2000 naar de huidige vestiging aan de Arnhemsestraat in Brummen.

In deze periode kwam Nick Aaldering in het bedrijf na het voltooien van zijn  vakopleiding, wel nadat hij enkele jaren werkzaam was geweest bij diverse bedrijven.
Door de jarenlange ervaring van Nico, aangevuld met de eigentijdse koers en visie van Nick, is Gallery Aaldering de laatste jaren verder uitgebouwd tot het bedrijf dat het vandaag is. Het aanbod is aanzienlijk ruimer geworden met een belangrijke groei naar hogere segmenten.
Inmiddels is Gallery Aaldering uitgegroeid tot één van de grootste klassieke autodealers van Europa. Er staan gemiddeld 350 auto’s op voorraad, verdeeld over vier verdiepingen, waarin ook een Grand Café en ruimtes voor zakelijke en bijvoorbeeld clubbijeenkomsten zijn ondergebracht.

Transparant
Ik loop met Nico door het in 2017 verbouwde pand en de werkplaats. Ik had al een paar keer een bezoek gebracht aan het bedrijf toen er boven op zolder nog een speelgoedmuseum was. Inmiddels is de zaak spectaculair verbouwd. “De trappen zijn allemaal vernieuwd,” vertelt Nico enthousiast. Dankzij het glazen dak is het een stuk lichter en transparanter geworden. Vroeger moest je mensen op de kelder wijzen, maar nu zie je die in de diepte liggen. Het souterrain hebben we van een gewelfd plafond voorzien waarin we 280 ledlampen hebben laten aanbrengen.”
Als we in de werkplaats zijn, valt me een prachtige Peugeot 403 Cabriolet op die uit Zwitserland afkomstig is. “Die wilde ik al heel lang geleden kopen, maar de eigenaresse wilde hem niet verkopen. Uiteindelijk is het toch gelukt!”

Passie
“Mijn eerste auto was een Austin Healey die ik voor 2200 gulden heb gekocht,” gaat Nico verder. “De blauwe Dino vind ik zó mooi, die heb ik al 36 jaar in bezit. Eigenlijk is mijn passie een jongensdroom die is uitgekomen….
Ik koop de auto’s en Nick verkoopt. Zo hebben we er twee keer plezier van!
We begrijpen elkaar zonder iets te zeggen, zó goed kunnen we samenwerken. We verkopen zo’n 500 à 600 auto’s per jaar en dat wereldwijd, zoals naar de Verenigde Staten, Australië, Hong Kong en Dubai.
We restaureren niet zelf, maar de auto die we verkopen, krijgt wel een uitgebreid afleverpakket. We proberen het risico op mankementen zoveel mogelijk te minimaliseren, want we leggen de lat hoog. Na een uitgebreide proefrit wordt hij dan afgeleverd.
We proberen ons in de klant te verplaatsen, want wij vinden het leuk als de klant het naar zijn zin heeft.
Onze auto’s staan niet achter hekjes, ze zijn aaibaar en zo moet het ook zijn. Het is toch fantastisch om aan mensen te zien dat ze hier genieten? Het contact met mensen verrijkt je leven, zeker als ze affiniteit met klassieke automobielen hebben.”

Online veiling
In opdracht van Gallery Aaldering organiseerde Classic Car Auctions tussen 29 november en 12 december jl. de jaarlijkse inruilveiling. Wederom werden er weer 190 klassieke inruilauto’s uit de opslagloods ter veiling aangeboden.
Tijdens de kijkdagen was er de mogelijkheid om de auto’s persoonlijk te inspecteren, het was ook mogelijk om dit door een expert te laten doen.
Het aanbod was erg gedifferentieerd, zo zag ik een Ford Taunus 12 M Turnier uit 1969, een Ferrari 308 GTS uit 1979, maar ook een Lamborghini Espada series 3 uit 1979, om er maar een paar te noemen.
De veiling was ook dit jaar weer een enorm succes, gedurende de kijkdagen is er gigantisch veel aanloop geweest. Dit heeft weer geresulteerd in een groot aantal verkopen.

½ Mile op de Walsbay Racing Grouds

17-06-2019 De combinatie van (st)rijdende en bijzondere oldtimers , alsmede de...

AutoZeelandtest van de BMW X5 xDrive40i

12-06-2019 “Big is beautiful”

VIDEO - De nieuwe Volvo S60

04-06-2019 Geavanceerd, duurzaam en een prachtig ontwerp. Dit is de evolutie van de...

AutoZeelandtest van de Kia ProCeed 1.4 T-GDI GT-Line

20-05-2019 “Goede jacht!”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid