VIDEO - AutoZeelandtest van de Jaguar I-Pace First Edition

Nog vóór Audi en Mercedes brengt Jaguar met zijn elektrische SUV de Tesla- concurrent op de markt. Hij overtuigt niet alleen op het hoofdstuk kwaliteit…

Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

“Roofkat op st(r)oom”

Auto Ventura
We hebben op AutoZeeland al een reportage gemaakt van de introductie van de i-Pace begin juli. Het was die avond eigenlijk onverwacht druk! Verkoopadviseur Erwin Logger zorgde dat de testauto klaar stond en daarna kon het avontuur beginnen…

Elon Musk, de grote baas van Tesla, kan zijn borst wel nat maken, want voor het eerst heeft hij een échte concurrent! Een half jaar voordat Audi zijn e-tron en Mercedes zijn EQC uitbrengen, sprint de roofkat er vandoor.
Hij is in Engeland ontwikkeld, maar wordt samen met zijn zus, de E-Pace, bij Magna Steyr in het Oostenrijkse Graz gebouwd.
Het lijkt wel of Jaguar nooit iets anders heeft gemaakt…
Alleen de naam: E-Pace was al vergeven, dus zocht de marketing naar iets anders.
iPad, iPod, iPhone…iPace!

Design
Jaguar heeft er bewust voor gekozen de allereerste E-auto te construeren als een SUV. Die markt is booming en de combinatie is verrassend. Onder de bezielende leiding van het hoofd van de designafdeling, Ian Callum heeft het team ongelooflijk zijn best gedaan.
De 4.70 meter lange, 2 meter brede en 1.57 lage i-Pace is beslist de moeite waard om gezien te worden.

Natuurlijk is hij, mede door zijn grille, onmiddellijk herkenbaar als een Jaguar. Die krachtige grille welft naar binnen en verlaagt de luchtweerstand door lucht via de opening in de motorkap weg te leiden. Deze lucht stroomt vervolgens verder over de daklijn waarvan de boogvorm is afgestemd op maximale efficiency. De geprononceerde voorspatborden en de schitterende opbollende heupen benadrukken nog eens extra de gestrekte coupévorm.
Om ervoor te zorgen dat de rijwind soepel rond het gehele exterieur kan stromen, liggen zelfs de uitklapbare portiergrepen verzonken in de flanken van de auto.
De mooie kat kijkt je met zijn adaptieve Matrix led-koplampen venijnig aan.
Met een CW-waarde van slechts 0,29 hebben de ingenieurs een aerodynamische topprestatie geleverd. Hij kan ook hele spannende kleuren hebben, zoals de rode uitvoering eigenlijk al laat zien.

Ruimte en raffinement
Dat hij twee meter breed is en dat de wielbasis drie meter bedraagt, zegt iets over de ruimte die in de i-Pace is gecreëerd. De testauto heeft een enorm panoramadak waardoor er nóg meer hoofdruimte beschikbaar is. Door het ‘cab-forward’ design zijn de voorstoelen verder naar voren geplaatst. Dat betekent meer ruimte tussen de voorstoelen en de achterbank en verschaft de achterpassagiers plenty been- en hoofdruimte. De twee sportstoelen bieden goede steun en vanuit die positie heb ik zicht op een prachtig dashboardlandschap in twee kleuren met geraffineerde stiksels.
De zittingen hadden van mij net iets langer mogen zijn. Het elegante leren stuurwiel bevat duidelijke schakelaars. Het digitale instrumentenpaneel en de grote schermen voor het infotainment & Co zijn eveneens gemakkelijk te bedienen.
Wat het transporteren van bagage betreft, werden geen compromissen getroffen. Ondanks het aflopende dak slikt de kofferruimte trots 656 liter! Bij omgeklapte zittingen worden dat 1453 liter. Voorin is er zelfs een kleine kofferruimte van 27 liter gemaakt, een beetje á la Porsche…

Onderweg
De praktijk! Starten met de knop en daarna de D-knop op de middenconsole ingedrukt. Op het instrumentenpaneel wordt gemeld dat het roofdier klaar is om weg te sprinten. Geruisloos komt de vijfdeurs in beweging, aangedreven door twee elektromotoren, één op de voor- en één op de achteras. Geef je gas, gebeurt er écht wat: 400 systeem pk’s en 696 Nm staan vanaf dat moment klaar om de 2,2 ton zware Jag met speels gemak in 4,8 seconden naar de honderd te katapulteren!
Je wordt bij zo’n acceleratie letterlijk in de stoel gedrukt…
De lading van 90 kWh sterke Lithium-Ionen-accu geeft volgens de WLTP-norm een actieradius aan van 480 kilometer. (WLTP staat voor Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure.) Hiermee worden brandstof- en energieverbruik, actieradius en emissies gemeten.
Voor de goede orde: je kunt in principe die actieradius halen, maar dan moet je veel in de stad rijden, zodat hij bij elk stoplicht kan regenereren. In mijn geval was hij 100% opgeladen en op het display gaf hij aan dat ik ruim 300 km actieradius had. Dat meet de auto aan de hand van de ritten van die dag. Veel mensen hadden een proefrit gemaakt en waarschijnlijk veel gas gegeven, vandaar die 300 km.
Ik besloot de airco uit te zetten, want dat is een stroomslurper. Onmiddellijk kwam er 10 km bij de actieradius.
We reden naar Tilburg via de oude Zeeuwse weg en daarna zoveel mogelijk over binnenwegen. Na 125 kilometer wees het display nog een actieradius van 220 km aan! Op de terugweg via de normale snelwegen liep het stroomverbruik uiteraard sneller op, maar ondanks de acceleratieproeven onderweg bleek die 300 km van de eerste start gemakkelijk haalbaar!
Bijzonder is wel dat het regenereren van stroom vrijwel de hele testrit werd gerealiseerd door alleen maar van het gas te gaan. Hij remt dan zó sterk af dat je het rempedaal eigenlijk niet hoeft aan te raken.
Volgens de WLTP-norm verbruikt hij dus 21,2 kWh/100 km, wat bij een benzine-equivalent overeenkomt met 2,5 liter/100 km.
Nog even dit: je kunt via het menu ook nog motorgeluid activeren dat via de speakers wordt weergegeven…nou ja!

Snel en comfortabel
Hij bezit van huis uit een laag zwaartepunt en de gewichtsverdeling is werkelijk ideaal: 50/50%! Dat vertaalt zich in een geweldige neutrale wegligging. Je komt écht hard de bocht uit. De Torque Vectoring zorgt voor neutraliteit en remt de wielen aan de binnenkant van de bocht om de onderstuurtendens te minimaliseren. De First Edition is uitgerust met luchtvering die in de comfortstand zijn belofte waarmaakt: een fijne reisauto!
Ook in het terrein, zelfs met veel water staat de i-Pace zijn mannetje, hij heeft immers vierwielaandrijving..
Natuurlijk zit hij volgestopt met assistentsystemen van het head-up display via de adaptieve cruisecontrol en de verkeersbordenherkenning naar de dodehoekwaarschuwer. Teveel om op te noemen…
Last but not least kan je vanuit de auto via een app de verwarming thuis hoger zetten en de lichten aandoen…

Laden
Thuis opladen kan met 7 kWh wisselstroom tot maximaal 35 km actieradius per uur of met 7 kWh tot 100% laden in 12,9 uur.
Bij openbare laadpunten 100 kWh gelijkstroom tot maximaal 100 km actieradius in 15 minuten.

Conclusie
Op het gebied van design, kwaliteit en rij-eigenschappen verslaat de roofkat zijn Tesla-concurrent op punten. Hij is stil, snel en comfortabel en heeft een serieuze actieradius.
De instapprijs komt op € 80.330,-, de prijs van de First Edition met luchtvering, het panoramadak, 20 inch wielen, verwarmbare voorruit, stoelen en stuur etc. komt op € 104.780,-.

Auto Ventura
Amundsenweg 29a
4462 GP Goes
Tel: 0113 245 285
www.autoventura.nl

Moret - Mitsubishi Eclipse Cross

14-02-2019 Ons nieuwe merk Mitsubishi vertegenwoordigen wij inmiddels nu 1 jaar. En...

VIDEO - AutoZeelandtest van de Mazda CX-5 SKYACTIV 194 4WD 6AT Signature

10-02-2019 “Bijzondere kanjer!”

VIDEO - Stap in en ga het avontuur aan, dit is de nieuwe Suzuki Jimny

05-02-2019 De nieuwe Suzuki Jimny Stoer in de stad, onverslaanbaar in het terrein.

AutoZeelandtest van de Hyundai Kona Electric

04-02-2019 “Groene golf”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid