Veiligheidsdag in Goes groot succes!

Op het grote terrein van Dek Opleidingen in Goes was het afgelopen zaterdag een drukte van belang: Meer dan 200 geïnteresseerden hebben heel wat opgestoken!Tekst: Rob Strating
Film: Ezio Agosti
Foto’s: Gianni Agosti

“Samenwerking leidt tot overwinning”

Drie Zeeuwse bedrijven hebben de handen voor de tweede keer ineengeslagen:

  • Dek Opleidingen
  • Autobedrijf Melse
  • Caravanlife Gorter

Op het grote terrein van Dek Opleidingen in Goes was het afgelopen zaterdag een drukte van belang: Meer dan 200 geïnteresseerden hebben heel wat opgestoken!
Alles stond in het teken van veiligheid, of dat nu de remmentest was met zomer- en winterbanden, de bijzondere verrichten van moderne Škoda’s en Seats, de ervaring met de kantelauto, het rijden met campers en het proefrijden met caravancombinaties.

Dek: 120 opleidingen onder één dak
Het grootste instituut op dit gebied in Zuidwest Nederland met Rijopleidingen, ARBO& Veiligheid, Logistieke opleidingen, Anti-slipcursus, Code 95 en Vaarbewijzen had deze dag uitgepakt door de instructeurs bij vrijwel alle disciplines in te zetten.
De remproef op een natte baan met zowel zomer-als winterbanden laat zien dat winterbanden niet uitsluitend veiliger zijn op sneeuw en ijs, maar ook op een kletsnatte weg. “Laat ABS het werk doen en niet bang zijn vol in de remmen te gaan!”
Deze instructie kregen de kandidaten mee en vaak bleek dat ze voor het eerst ervoeren dat ABS inderdaad een onmisbare assistent in hun auto is. Voorts is het spectaculair om het verschil tussen de remafstand van zomer – en winterbanden te ervaren.
Ook is het rijden met een camper geen sinecure. Met een gewoon rijbewijs mag je al een camper besturen tot 3500 kg. Van 3500 tot 7500 kg is rijbewijs C1 vereist. De meeste campereigenaren zijn echter vijftig- en zestigpussers die vroeger alleen een personenauto hebben bestuurd. Het rijden met een camper vereist dus veel oefening.

Autobedrijf Melse
De Zeeuwse dealer voor Škoda en Seat pakte die dag ook geweldig uit door te laten zien welke actieve veiligheidssystemen er op hun auto’s zijn gemonteerd.
Algemeen directeur Saco Melse en Vestigingsmanager Patrick Kaijser demonstreerden graag de zogenaamde Park-Assist.
We kennen allemaal de parkeerhulp op de achter- en voorbumper, maar de Park- Assist gaat veel verder. Zonder dat je het stuur aanraakt, parkeert de auto zelf tussen twee andere auto’s, het zogenaamde fileparkeren.
Maar het systeem gaat nog verder, want de Škoda of Seat zet zichzelf ook autonoom 90° in een parkeervak!
Even verderop staan Björn van den Bijgaart van Caravanlife Gorter en Bert Treurniet van Dek Opleidingen afwisselend bij de Škoda Kodiaq die met de zogenaamde Trailer-Assist is uitgerust.
Achter de Kodiaq hangt een grote LMC caravan en er is een denkbeeldige garage gemaakt.
De kandidaat neemt plaats achter het stuur en stelt de Trailer-Assist in. Vervolgens verschijnt er door middel van een joystickje een situatietekening op het display. Met dat joystickje kan je de draaihoek die de caravan moet maken, beïnvloeden. Vervolgens parkeert de Kodiaq de caravan keurig in de garage, zonder het stuur aan te raken. Je moet wel in de buitenspiegels blijven kijken…

Caravanlife Gorter
Het gerenommeerde caravanbedrijf uit Heinkenszand is dealer voor Fendt, LMC, Elddis en Hobby caravans, maar in de winkel zijn niet alleen gewone kampeeraccessoires te koop, maar ook bijzondere, praktische nieuwigheden, zoals Tim Gorter me laat zien: Daar is bijvoorbeeld Joyne, de nieuwe Nederlandse aanbieder van digitale radio en televisie via de satelliet. Gorter verkoopt allerlei soorten abonnementen, waarbij je ontvangst hebt in heel Europa.
Hij laat me de Smart-Trailer App zien, een kastje dat gemonteerd wordt in de caravan en daarmee kan je de caravan waterpas zetten, de bandenspanning aflezen, de accuspanning controleren, de koelkasttemperatuur regelen, oververhitte remmen voorkomen en de kogeldruk aflezen.
Tot slot heeft het Duitse merk Truma een nieuwe en vooral lichte mover op de markt gebracht die tot vele dingen in staat is.

Kantelauto
Meestal zie je zo’n gevaarte bij scholen staan, omdat men ook kinderen wil laten confronteren met een situatie waarbij je veilig uit een auto kunt klimmen die op zijn kop ligt. Voor veel volwassenen was het zaterdag de eerste keer en het schrikeffect bleek erg groot. Toch wisten de instructeurs de meeste angsten weg te nemen.
Het kan je immers zomaar écht gebeuren…

Alle bezoekers konden terugkijken op een bijzonder geslaagd gebeuren. Als het aan de drie deelnemende bedrijven ligt, zal het zeker niet de laatste keer zijn dat het evenement wordt georganiseerd!

Première van de nieuwe Mazda 3

15-01-2019 “Eén en al schoonheid”

VIDEO - AutoZeelandtest van de BMW 640i xDrive High Executive Luxury Line

07-01-2019 “Nieuw huisnummer”

Keuringsstation van Weele Krabbendijke

28-12-2018 Vanaf 1 januari 2019 is het Keuringsstation Van Weele aan de Oude Rijksweg...

VIDEO - AutoZeelandtest van de Audi A1 Sportback 30 TFSI Epic

20-12-2018 “Volwassen geworden”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid