De Baar Touringcars, een nieuwe naam voor een gerenommeerd bedrijf

“Overal thuis”

Tekst en foto’s: Rob Strating

De nieuwe handelsnaam gecombineerd met frisse kleuren kenmerken de uitstraling van het geüpdatete touringcarbedrijf uit Wemeldinge.

Historie
De roots liggen in Wemeldinge waar de grootouders van directeur Paul de Baar het fundament legden voor het touringcarbedrijf in Zeeland. In 1926 begonnen zij met een omgebouwde T-Ford met een lijndienst tussen Wemeldinge en Goes.
Ik groeide als automannetje op aan de Wilhelminastraat in Goes, toentertijd aan de A58 avant-la-lettre en ik kende alle bussen. Natuurlijk ook die van B en L uit Wemeldinge. Ik herinner me o.a. de Bedford torpedofront met de grote zonnedaken, de Leylands met een Verheul carrosserie, vooral de mooie Leyland Verheul Touringcars die tussen 1958 en 1960 werden geleverd en die we ’s zomers in Luzern in Zwitserland op de parkeerplaats achter het station zagen staan. Een van de mooiste vond ik wel de Neoplan DAF uit 1974!

De Baar Touringcars
Paul de Baar vertelt: “Een aantal mensen vond de naam De Baar & Leendertse klinken als een advocatenkantoor en niet meer passen in de huidige tijd.
Omdat we door de pandemie onze werkzaamheden tot nul zagen reduceren, hadden we de tijd om een en ander op een rij te zetten en een nieuwe strategie te bepalen.
Het resultaat is een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuwe website en een nieuw uiterlijk voor onze touringcars. We vernieuwen het oude en behouden het goede: de vele jaren ervaring, de waarborging van kwaliteit en veiligheid en natuurlijk ook de betrouwbaarheid van een familiebedrijf.”

Kwaliteit, veiligheid en comfort
Paul: “Dat zijn niet zomaar begrippen, dat zijn voorwaarden. Met een wagenpark met moderne en luxe touringcars, een eigen werkplaats, wasstraat en ervaren chauffeurs, kan De Baar Touringcars de kwaliteit en de veiligheid van elke reis waarborgen. 

Het wagenpark

  • De Minibus

“Met een kleine groep op pad”, gaat Paul enthousiast verder. “Deze moderne, superluxe minibus met airconditioning, privacy glass, lederen bekleding en een panoramisch dak voor groepen van 16 tot 20 personen. Deze bus is ideaal voor ritten door de stad, sightseeing door smalle straatjes of voor het vervoer van daggasten op een trouwerij. We hebben de Mercedes Sprinter al meerdere keren ingezet voor groepen van mensen op leeftijd die in alle rust Franse of Zwitserse steden willen bezoeken. Dat wil zeggen dat ’s morgens rond negen uur de reisdag begint en om vier uur ’s middags zit iedereen weer gezellig op het terras. De vaste chauffeur is ook de reisleider.”

  • De luxe touringcar voor een groep tot 54 personen

“Met een grote groep op pad? Onze luxe VDL-bussen zijn uitgevoerd met airconditioning, verstelbare stoelen, toilet, koelkast en een koffiebar op aanvraag. Ideaal voor bedrijfsuitjes, dagtochten, transfers en schoolreisjes.

  • Luxe touringcar XL

Met meer dan 55 personen op pad? Met deze luxe VDL touringcar XL kunnen tot wel 62 personen mee. Ook deze is met dezelfde faciliteiten uitgerust.”

  • VDL

Sinds de oprichting in 1953 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 106 bedrijven, waaronder VDL Bus & Coach. Nog nooit was een Nederlandse fabrikant van bussen zó beroemd en populair als deze firma.
Er staan fabrieken in Nederland en België. VDL heeft voorts vestigingen in Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Polen en Servië en er wordt geëxporteerd naar meer dan 30 landen.
Zelfs de Zwitserse Post heeft VDL bussen rijden en dat zegt wel wat!
Paul is ook enthousiast over het merk: “Ze wegen duidelijk minder dan de concurrenten, daardoor is het brandstofverbruik spectaculair lager, namelijk 4,1 liter/100 km! De 11 liter 370 pk Paccar-diesel van DAF is betrouwbaar en sterk. We rijden er in 8 jaar tijds zo’n half miljoen kilometer mee.”

Expat Explore Travel
Paul: “We zijn in zee gegaan met Expat Explore Travel, een van oorsprong Zuid-Afrikaanse touroperator met meer dan 17.000 passagiers in 2019. Expat Explore biedt vandaag-de-dag meer dan 50 reispakketten naar bestemmingen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.
De organisatie levert reizen voor alle leeftijden, bij wijze van spreken van 8 tot 80 jaar. Omdat tussenstappen als reisbureaus worden overgeslagen, kan men goedkopere reizen aanbieden.
We hebben nu al 6 bussen met de kleuren van Expat Explore uitgerust.”

Corona en reizen in een touringcar
De Baar Touringcars volgt de hygiënemaatregelen van de overheid nauwgezet op.
De bussen worden na elke rit grondig gedesinfecteerd.
Daarnaast beschikt elke VDL Futura bus over een optimaal klimaatsysteem:

  • Ventilatiecapaciteit enkeldek 4.800 m³/u
  • Luchtverversingsinterval tussen de 30 en de 45 seconden, inclusief filtratie
  • Verticale luchtstroom van boven naar beneden in combinatie met een constante overdruk in het interieur zorgen ervoor dat vochtdruppeltjes effectief worden afgevoerd.
  • Gescheiden klimaatzones voor passagiers, chauffeur en gids.

Tot 85% aanvoer van buitenlucht, afhankelijk van de werkingsgraad van het klimaatsysteem.

  • Mogelijkheid om buiten- en recirculatielucht te filteren.

Mogelijkheden
Paul komt met een geweldig idee: “Als zo dadelijk alle bejaarden in verzorgingstehuizen zijn gevaccineerd, stel ik voor dat we met die mensen gaan toeren. Ze zitten in de gemeenschapsruimte daar ook bij elkaar, maar zien verder niets. In het afgelopen jaar is er zoveel veranderd in Zeeland, dus tijdens zo’n rondrit kunnen we hen al die dingen laten zien.
De spoortunnel en de nieuwe woonwijken waar ooit de AKF stond in Goes, straks de door bloesem gekleurde boomgaarden, een rit over de boulevard in Vlissingen, de oude veerboot Koningin Emma, kortom er is zoveel te zien en het is tevens een fantastisch middel om de verveling tegen te gaan.

We plannen overigens om naar 28 touringcars te gaan, we hebben een aantal bussen verkocht in Montenegro, maar de grenzen zijn nog dicht.
Tot slot kijken we reikhalzend uit naar allerlei versoepelingen, zodat we straks ons mooie familiebedrijf weer een boost kunnen geven!”

AutoZeelandtest van de Dacia Sandero Stepway BiFuel

08-04-2021 Renault uit Roemenië?

AutoZeelandtest van de Toyota GR (Gazoo Racing) Supra

06-04-2021 “Als een phoenix uit de as”

AutoZeelandtest van de Mercedes-Benz eSprinter FWD bestelwagen

01-04-2021 “Duurzaam bestellen”

Nieuwe Toyota Yaris voor Peter van de Wege

19-03-2021 Het eindresultaat mag er wezen !

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid