Jan Maljaars neemt na 29 jaar afscheid van MAN-Bedrijfswagens

“Gepassioneerd!”

Tekst: Rob Strating

Jan is in de transportwereld een overbekende en dat is niet gek. Hij heeft zijn sporen vooral in die sector verdiend in de laatste 29 jaar dat hij voor Thieu van Dorst MAN-trucks verkocht en dat met een gezonde dosis passie!

Ik heb in dit artikel Jan geïnterviewd en in het gesprek dat ik met hem had op 30 december 2020, komen er allerlei mooie verhalen naar boven. In het verlengde van dit interview ga ik in op de nieuwe naam van de MAN-vestigingen in zuidwest Nederland per 1 januari 2021: Thieu van Dorst heet nu MANA.

Charisma
Als je Jan in een gezelschap tegenkomt, valt hij altijd op en dat  bedoel ik positief.
Je kunt niet om hem heen, want zijn postuur en zijn stem zijn altijd nadrukkelijk aanwezig. Dat natuurlijke charisma heeft in zijn 62-jarige carrière geleid tot een aantal succesvolle banen, waarvan de laatste niet alleen de meest spraakmakende is, maar er ook toe heeft geleid dat dit artikel is geschreven.

Begin
Jan wordt in 1958 geboren in Meliskerke en vader Maljaars rijdt bij een transportbedrijf in Westkapelle op een voormalige Amerikaanse legertruck, een GMC. Achteraf zou je kunnen zeggen dat, gezien zijn hele loopbaan, de interesse voor een vrachtwagen al in zijn genen heeft gezeten, al leek dat er in het begin nog niet zo op.
Jan vertelt: “De meester op de lagere school zag al dat er een handelaar in me zou gaan ontwaken, maar op de Detailhandelsvakschool in Middelburg werd niet gebeden, dus besliste mijn moeder dat de vervolgopleiding de MAVO werd. Ik heb nog even de HAVO geprobeerd, maar dat werd niets, want ik wilde werken.
Ik kwam terecht bij wat we nu een universeel garagebedrijf noemen, Garage Poppe in Sint Laurens. Ik leerde veel van het autovak, maar bediende ook de benzinepomp.
Zoals zovelen moest ik ook mijn militaire dienstplicht vervullen en toen ik in 1979 mijn uniform mocht uittrekken, wist ik niet wat ik moest gaan doen.
Ik solliciteerde op een advertentie voor leerling-vertegenwoordiger van Berner Producten in bevestigingstechniek in Kerkrade.
Het sollicitatiegesprek voerde ik op het station van Den Bosch en ik werd aangenomen voor de regio Zeeland. Mijn vader had er nog niet zo’n fiducie in, totdat ik mijn loonstrookje aan hem liet zien…
Ik was inmiddels getrouwd en besloot om in Goes in de Trompstraat te gaan wonen, want die stad ligt centraler dan Meliskerke.
Berner was een prima bedrijf en ik schopte het tot verkoopleider. Er was één maar aan: ik reed 100.000 kilometer per jaar door heel Nederland en was als vader van een groeiend gezin vrijwel nooit thuis.

Uitdaging
Doordat ik voor Berner bij allerlei bedrijven kwam, kreeg ik soms aanbiedingen, zoals die van de gebroeders Weststrate in Krabbendijke om vorkheftrucks te gaan verkopen. Dat werd uiteindelijk niets, maar toen ik bij MAN-dealer Harry de Jong in 1991 in West-Brabant hoorde dat ze een vestiging aan de Livingstoneweg in Goes gingen openen en men daarvoor iemand zocht, heb ik mezelf afgevraagd of ik vrachtauto’s zou kunnen verkopen…
In het sollicitatiegesprek op zaterdagochtend zei ik: “U zoekt een verkoper voor Zeeland? Dat ben ik…!”
Vervolgens ben ik vanuit de vestiging Roosendaal helemaal van onderaf begonnen bij Harry de Jong, vervolgens meeverhuisd naar de Livingstoneweg. Harry de Jong werd overgenomen door Thieu van Dorst en ik heb met trots meegemaakt dat we in 2005 aan de Pearyweg zijn gaan nieuwbouwen.”

Jan gaat met pensioen
In de kaart die naar alle klanten is gegaan, memoreert de directeur van Thieu van Dorst, Fred van der Heijden: “Jan is in april 1992 zijn carrière begonnen bij Thieu van Dorst Bedrijfswagens en hij heeft MAN mee opgebouwd met veel passie en trots. Jan heeft het merk MAN in Zeeland op de kaart gezet!
Uren, dagen…nee, weken zouden we kunnen vullen met herinneringen aan wat Jan in de afgelopen jaren allemaal heeft meegemaakt. Na bijna 29 jaar is het mooi geweest voor Jan.
We hadden zijn afscheid graag groots samen met u gevierd, maar helaas laat de huidige tijd dat niet toe. Vandaar een taart om het op afstand toch een beetje samen te kunnen vieren!
Namens het gehele team van Thieu van Dorst Bedrijfswagens willen wij Jan graag ontzettend bedanken voor zijn inzet en toewijding in de afgelopen 29 jaar en wensen hem en zijn gezin alle geluk en gezondheid voor de toekomst toe!”

Grote orders
Jan noemt in het interview allerlei trouwe en grote klanten, waaronder o.a. Verbrugge uit Terneuzen die het complete wagenpark van meer dan 150 bedrijfswagens in de afgelopen jaren is gaan vervangen door MAN-trucks.
“Ik bewaar voorts ontzettend goede herinneringen aan vele zakelijke relaties en dan noem ik Volmer, Traveo, Van Houte, GS Nederland, Verhelst, Trablo, De Voogd, Fraanje etc.

Na ons prettige gesprek met koffie en gebak, nam ik afscheid en merkte Jan nog terloops op: “Ik ga nog even een truck verkopen aan Han van ’t Veer van Traveo in Oudelande…”

Hoezo met pensioen?

 Jan gaat genieten van zijn hobby’s: tuinieren, fietsen, lopen en natuurlijk zijn vier kinderen en bijna 12 kleinkinderen.

“Ik ben een rijk man,” besluit hij…

MANA, de nieuwe naam van Thieu van Dorst Bedrijfswagens

Tekst: Rob Strating/ redactie

Sinds 1 januari 2021 heet het bedrijf MANA Bedrijfswagens.
Samen met de vernieuwde uitstraling moet de nieuwe naam gaan zorgen voor een nóg grotere naamsbekendheid en een duidelijke positionering in de markt.
Met vestigingen in Brabant en zeeland is het bedrijf klaar voor de toekomst.

“Een nieuwe naam en uitstraling dragen bij aan de bewustwording en trots van onze medewerkers en maken ook voor onze klanten duidelijk wie we zijn, wat we doen en wat we willen. Onze ambities reiken verder dan het beeld dat men nu vaak nog van ons heeft.”, aldus algemeen directeur Fred van der Heijden.

“Om verder te kunnen bouwen aan de merkwaarde is voor een herkenbare en krachtige naam gekozen. Met een knipoog naar het merk MAN, wat onze organisatie al vanaf de oprichting in de jaren ’80 met enthousiasme vertegenwoordigt.
De nieuwe naam symboliseert kracht, energie, respect, prestige en een tikkeltje magie en dat is precies waar wij voor staan: MANA!”

MANA Bedrijfswagens heeft vestigingen in Breda, Den Bosch, Goes, Roosendaal en Tilburg en telt ca. 90 medewerkers. Het bedrijf is dealer van MAN Bedrijfswagens, verkoopt en levert nieuwe en jong gebruikte trucks en bedrijfswagens. Daarnaast is MANA Bedrijfswagens Volkswagen Service Partner.
De onderneming is sinds januari 2020 in handen van Fred van der Heijden en meer dan ooit klaar voor de toekomst.

Op de vestiging in Goes is vanaf nu Marnix Kaan, al jaren verkoopadviseur bij MANA Bedrijfswagens, uw aanspreekpunt voor al uw vraagstukken omtrent de aanschaf en leasing van MAN Trucks en Bedrijfswagens.

MAN TGX verkozen tot International Truck Of The Year 2021
De nieuwe MAN TGX is uitgeroepen tot ‘Internationale Truck van het Jaar 2021’. Deze award is één van de meest prestigieuze prijzen in de bedrijfswagenbranche. Tijdens de prijsuitreiking roemden de jury de nieuwe MAN TGX vooral vanwege de goede prestaties op het gebied van rijcomfort, werk- en leefomstandigheden, veiligheid, brandstofefficiency, connectiviteit, innovatieve diensten en de ergonomische bediening.

De nieuwe MAN TGX markeert een grote stap voorwaarts op het gebied van comfort van de chauffeur, het brandstofverbruik en de mens-machine-interface. Het is dus duidelijk waarom de nieuwe MAN TGX tot Truck van het Jaar 2021 werd verkozen. Het is een toekomstgerichte vrachtwagen die voldoet aan de transportbehoeften van vandaag én morgen.

Voor meer informatie over de MAN TGX of één van onze andere modellen staat het enthousiaste team van MANA Bedrijfswagens in Goes voor u klaar. 

www.mana-bedrijfswagens.nl

Autostad Goes

26-07-2021 Twee jaar geleden werd ik als voorzitter van de Merkendealers...

AutoZeelandtest van de Škoda Enyaq iV 80

23-07-2021 “Sterkstromer!”

AutoZeelandtest van de Volkswagen ID.4 1st. MAX

06-07-2021 “Elektrisch op wereldreis”

AutoZeelandtest van de Mitsubishi Eclipse Cross Plug-In-Hybrid

22-06-2021 “Bijzondere Plug-in-Hybrid”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid