AutoZeelandtest van de Fiat 500e la Prima

“il cucciolo parte elettrico”Tekst: Rob Strating
Foto’s en film: Gianni Agosti

Na 13 jaar brengt Fiat weer een nieuwe 500 uit met een vertrouwd uiterlijk, maar onderhuids een volledig nieuwe techniek. Het icoon dat geldt als de meest Italiaanse van alle stadsauto’s is nu 100% elektrisch leverbaar.

“il cucciolo parte elettrico”, is de titel van de test. “Het knuffelbolletje gaat elektrisch” luidt de vertaling.
In december 2007 testte ik de allereerste Cinquecento en ik heb hem toen al ‘knuffelbolletje’ genoemd. Het retro-ontwerp van de Amerikaanse designer Frank Stephenson, met een vette knipoog naar de ‘Nuova Cinquecento uit 1957, is zó polariserend en aandoenlijk knap, dat hij nog steeds vertedert en een glimlach veroorzaakt. Daardoor behoort hij tot de meest geslaagde retro-auto’s ooit. 

Auto Vermeulen, de Zeeuwse Fiatdealer
Auto Vermeulen heeft een aantal jaren geleden het Fiat-dealerschap van Automotions overgenomen en dat is goed te merken: het aantal Fiats in Zeeland is fors toegenomen. Verkoopadviseur Wouter van de Guchte had er voor gezorgd dat de in ‘Ocean Green’ gespoten cabriolimousine voor me klaarstond, voorzien van alle benodigde informatie.

Charmeur
In het Italiaans is il cucciolo een mannetje, misschien wel een reden waarom er zoveel vrouwen mee rijden. Natuurlijk is hij onmiddellijk als een 500 herkenbaar, maar de verschillen met zijn benzinebroertjes zijn goed zichtbaar. Wat niet meteen opvalt, is dat hij 6 cm langer en ook zoveel breder is dan de Classic, zo heet voortaan de benzine-uitvoering. Ook de wielbasis werd met ruim twee centimeter vergroot.
De oogopslag is overduidelijk led, zeker bij de dagrijverlichting: de elliptische contouren van zowel de koplampen als die van de clignoteurs zijn geprononceerd aanwezig, terwijl hij met de spoiler onder de voorbumper zich eveneens onderscheidt. Het getal 500 op de neus is flink gegroeid en ook de motorkap is anders dan bij de Classic.
Hij heeft meer chroom meegekregen en dat is te zien langs de naad aan de zijkant en aan de bovenkant van de zijruitpartij met als sluitstukje aan de C-stijl het naamplaatje: la Prima 500. In de tweede nul is een gestileerde ‘e’ getekend: fragiel en slim ontworpen. Let ook eens op de deurgrepen, die worden namelijk elektrisch bediend.
De achterlichten hebben ook een speciale vorm gekregen. Laat ik de schitterende lichtmetalen wielen niet vergeten: de gesmede spaken passen wonderwel bij de beauty en hebben als maat: 205/45R17. 

Cabrio-limousine
Hoewel de 500e ook in een normale en in een heel bijzondere uitvoering verkrijgbaar is, sta ik even stil bij het begrip cabrio-limousine. Het verschil met een gewone cabrio is dat de dakranden blijven staan en dat het kapje tussen die twee dakholmen helemaal open gaat.
Dit type auto’s ontstond toen de zelfdragende carrosserie werd uitgevonden eind jaren ’30. Om het koetswerk tóch de stijfheid van het zelfdragend koetswerk te geven, bedacht men deze oplossing. De kap, die in twee fases helemaal wordt geopend, is bedrukt met de naam Fiat, erg leuk!
Voorbeelden van zo’n cabrio-limousine zijn de 2CV van Citroën vanaf 1949, de Renault 4 Décapotable vanaf 1947 en de Opel Olympia’s van 1951 tot 1957.

Interiore
Hij stapt heel gemakkelijk in dankzij de grote portieren en de relatief lage zit. Het tweespakige stuur is niet alleen in de hoogte, maar ook axiaal verstelbaar, een verrassende vooruitgang. Nog steeds is daar die ene klok voor je neus, maar in vergelijking met de eerste versie 13 jaar geleden, is er veel verbeterd.
Het digitale tijdperk heeft hier ook zijn intrede gedaan en er zijn verschillende modi tevoorschijn te toveren, heel overzichtelijk.
Op de middenconsole zit het 10,25” touchscreen voor het infotainmentsysteem en bijvoorbeeld de achteruitrijcamera. Het scherm reageert snel, heeft heldere menu-indelingen en ziet er hoogmodern uit met heldere graphics.
Veel belangrijke functies hebben echter nog fysieke knoppen en daar ben ik wel gelukkig mee. De materialen van het compleet nieuwe en verfrissend ontworpen dashboard zijn goed gekozen, ze ogen fraai en alles is solide gemonteerd.
In de deurgrepen aan de binnenkant van de portieren staat ‘Made in Torino’ en op de plaats waar je je smartphone draadloos kunt opladen, zie je skyline van Turijn.
Met trots geeft men daarbij aan dat de 500e in het Fiathart Mirafiori in Turijn, wordt geproduceerd en niet in Polen zoals de andere broers. De portieren worden overigens geopend via een ronde knop, ook elektrisch.
De stoelen in deze uitvoering zijn gemaakt van Vegan leder en dragen overduidelijk het Fiat monogram.
De bedoeling is dat er jaarlijks zo’n 80.000 elektrische 500-tjes van de band lopen.

Originale
De techneuten van Fiat hebben tóch weer iets speciaals uit hun trukendoos gehaald. Elke elektrische auto moet met AVAS zijn uitgerust en dat staat voor Acoustic Vehicle Alert System, een wettelijke verplichte geluidswaarschuwing  die bij het rijden tot 20 km/h voetgangers moet waarschuwen. Geen saai toetertje, maar een muzikale compositie van de componist Giovanni Rota Rinaldi die de muziek schreef voor Fellini’s drama ‘Amarcord’. Rinaldi hield ervan muziek te componeren voor pulserende steden en dromerige dorpjes. Je moet er maar opkomen…

Verschillende uitvoeringen

  • De Berlina, dat is de gewone hatchback.
  • De geteste cabrio-limousine (500C)
  • De 3+1, dat is een speciale versie met een kleine derde deur die tegendraads opent en het instappen achterin gemakkelijker moet maken. Het deurtje kan alleen geopend worden als het grote portier wordt ontgrendeld.
  1. 500e Action met een accu van 23,8 kWh, een elektromotor van 95 pk en een snellaadsysteem van 50kWh. Hij heeft een actieradius van 180 km en kost vanaf €  24.900,-
  2. 500e Passion met een accu van 42 kWh, een elektromotor van 118 pk en een WLTP actieradius van 320 km. Hij kan snelladen met 85 kWh, vanaf € 27.600,-
  1. 500e Icon heeft dezelfde technische eigenschappen als de Passion, maar is luxer en kost vanaf € 30.600,-
  2. 500e La Prima is het absolute topmodel met dezelfde techniek als de twee vorige uitvoeringen, maar met alles erop en eraan. Vanaf € 35.900,-

De weg op
Onze dochter rijdt al jaren in verschillende 500-tjes, ze woont in Zandvoort en we besloten haar de 500e te laten zien. Kloetinge-Zandvoort is ongeveer 180 kilometer, dus met die actieradius van plm. 300 kilometer moet dat te doen zijn.
WLTP gaat uit van ideale weersomstandigheden, maar niet middenin de winter met een temperatuur van even boven nul.
Bovendien is de 500e  een typische stadsauto die bij afremmen voor een verkeerslicht elektriciteit regenereert. Als je ervoor kiest om bijna alleen maar snelwegen te rijden, krijg je een ander verhaal. Dankzij de verplichte 100 km/h in ons land, presteerde ik het om zo’n 18 kWh te verbruiken en ondanks het feit dat ik met een 100% volle accu vertrokken was, koos ik het zekere voor het onzekere en heb in de buurt van Leiden snel geladen tot 80% (30 minuten) Op de terugweg eenmaal 30 minuten en nog een keer 15 minuten, vanwege een forse tegenwind. Hij rijdt overigens geweldig lekker, ligt stevig op de weg en is ongelooflijk stil. 

Diverse rijmodi
Je kan hem instellen op drie rijmodi: Normal, Range en Sherpa. De Sherpa-modus is een spaarstand waarbij de topsnelheid wordt beperkt tot 80 km/h en het systeem schakelt de klimaatregeling en de stoelverwarming uit. De Range-modus activeert de ‘one-pedal-driving’, waarbij je het rempedaal eigenlijk niet nodig hebt. Zodra je gas loslaat, remt hij sterk af, waarbij de remlichten gaan branden. In deze stand regenereert hij zichtbaar elektriciteit. Ik heb deze modus op tweebaanswegen gebruikt.

Conclusie
Fiat heeft met de 500e een grote hit gescoord die je heel veel rijplezier schenkt en zuinig met elektriciteit om kan gaan als je hem goed gebruikt. Veel stadsverkeer, veel bochtige binnenwegen, boodschappen doen, kinderen naar school brengen, pendelverkeer en veel aan de stekker leggen zijn uitgangspunten voor plezierig E-rijden!
In alle drie de uitvoeringen ziet hij er verleidelijk uit en heeft een geweldig weggedrag. De cabrio-limousine bezit bovendien een hoog lifestyle-gehalte.

Il cucciolo parte elettrico, che bello!

Sneak preview van de Volvo C40 Recharge

30-07-2021 Afgelopen zaterdag 24 juli stond de splinternieuwe volledig elektrische...

AutoZeelandtest van de Škoda Enyaq iV 80

28-07-2021 “Sterkstromer!”

Autostad Goes

26-07-2021 Twee jaar geleden werd ik als voorzitter van de Merkendealers...

AutoZeelandtest van de Volkswagen ID.4 1st. MAX

06-07-2021 “Elektrisch op wereldreis”

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid